zondag 25 november 2012

Pepernotencake met witte chocola

Heerlijke Sinterklaas zoetigheid voor bij de warme chocolademelk of thee. Voor 8-10 personen
* 200 g roomboter op kamertemperatuur
* 200 g donkere basterdsuiker
* 4 eieren
* 4 el melk
* 200 g zelfrijzend bakmeel
* 1 tl bakpoeder
* snufje zout
* 1 el speculaaskruiden
* 150 g pepernoten met een chocoladelaagje
* 200 g witte chocolade, in brokken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de boter met de basterdsuiker zacht en romig. Voeg de eieren een voor een toe en vervolgens de melk. Zeef de bloem met het zout en de speculaaskruiden boven de kom en schep dat luchtig door het beslag met een spatel. Roer ook de pepernoten erdoorheen. Houd een klein handje pepernoten achter voor de garnering.
Vet een cakevorm van ruim een liter in met boter of bakspray en giet het beslag erin. Bak de cake in circa 50 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te prikken: als hij er droog uitkomt, is de cake gaar.
Laat 5 minuten afkoelen. Stort de cake voorzichtig op een rooster om helemaal af te koelen.
Smelt de chocolade au bain marie. Zorg dat de kom niet te heet wordt, want dan stolt de witte chocolade en moet je opnieuw beginnen. Probeer ook zo min mogelijk te roeren.
Giet de gesmolten chocolade over de cake en garneer het geheel met de achtergehouden pepernoten.
Bereiden: circa 30 min. Baktijd: 40 min. Bij 10 personen circa 486 kcal p.